Реклама

събота, 11 август 2012 г.

BCAA - аминокиселини с разклонена верига

Малко добавки на пазара днес могат да се похвалят с лабораторни изследвания, които доказват тяхната работа и действие.Аминокиселините с разклонена верига (BCAA) са едни от тях.Те са изключително популярни сред фитнес общността, поради ефекта им върху изграждане и запазването на мускулната маса.
BCAA се състои от аминокиселините - левцин, изолевцин и валин, всички от които попадат в една и съща група.Едно от най-важните неща, които трябва да се знае за тези аминокиселини е, че не могат да се произведат от човешкото тяло и приемът им трябва да е от храната и хранителните добавки, както и че тези невероятни амино се метаболизират в мускулите, което осигурява незабавна енергия, придружена със силен антикатаболен ефект.
Най-често срещаното съотношение на трите аминокиселини е 2:1:1, като напоследък се срещат и доста по-изявени съотношения в полза на левцина.Това е така, защото Левцин играе съществена роля върху скелетната мускулна хипертрофия.Левцина също може да помогне за стимулиране на синтеза на протеин.С две думи, левцина е "нещото", което ще ви помогне да изграждате мускули и ще пречи на вашето тяло да изразходва мускулите като гориво за тежките тренировки или в калориен дефицит.
В допълнение към изграждането на мускули и тяхното съхранение, BCAA служи за спортисти и дори пациенти с чернодробни заболявания.Изследванията показват, че BCAA могат да увеличат аеробния и анаеробния капацитет на всеки атлет.



Кога да ги приемате и по колко?
Когато става въпрос на време има няколко прозорци:

- След събуждане
- Между хранения
- Преди тренировка
- По време на тренировка
- Веднага след тренировка
- Преди лягане

Това може да изглежда като много, но горния списък е идеален, но не винаги е задължителен.Трите най-важни моменти на списъка са след събуждане по време и веднага след тренировка.Препоръки за дозирането ще варират най-малко 200-300 мг на всеки прием, като дневния прием може да достигне и 20 грама.За по-активните спортисти препоръката е единичната доза да е от поне 2 до 5 грама всяка, като дневния минимален прием да е най-малко 20 грама.
Така, че ако искате добавка, която наистина да работи във ваша полза, то аминокиселините с разклонена верига е точния избор.
Не забравяйте, добавката е допълнение към доброто хранене и тренировъчен план.
До следващия път.Бъдете силни и здрави!

0 коментара:

Публикуване на коментар