Реклама

неделя, 1 януари 2012 г.

Съвети за подобравянето на усвояемостта на протеина

За всеки трениращ човек е от решаващо значение да набавя на организма си адекватно количество протеин, тъй като нашето тяло нито го произвежда, нито може да го съхранява. За разлика от въглехидратите, които в повечето случаи започват да се усвояват още докато са в устата, на протеина му е нужно повече време за да бъде усвоен. Тяхното усвояване започва в стомаха, с помощта на солна киселина, която с помощта на различни чревни ензими започват да насочват протеина към мускулите. Това е сложен процес, който не винаги е лесен и 100 % успеваем. Ето за това тук ще изложим начини за подобряването на храносмилането на протеина в нашето тяло.

Съвет номер 1
Един от най-препоръчваните методи за подобряването усвоемостта на протеина е той да се приема на малки, чести хранения. Повечето от нас се придържат към навика да правят по три основни хранения на ден. Но това правило не е най-правилното, когато тялото ни изисква голям прием на протеин, така че се опитайте да консумирате храна, състояща се от месо и зеленчуци, които да приемате по-често, за да може стомашната киселина да усвои протеина, съдържащ се в месото.



Съвет номер 2
Приемайте протеин на прах. Този вариант също е удачен, тъй като протеина на прах не съдържа мазнини и усвояването му е значително по-бързо от този намиращ се в месото например. Ето за това ви препоръчваме да приемате и протеин на прах, особено след физическа активност, тъй като това е времето, когато тялото е в състояние да усвои по-голямо количество протеин.

Съвет номер 3
Подбирайте източниците на протеин. Не всички протеини се усвояват еднакво добре и с еднаква скорост. За това ви съветваме да пробвате различните видове източници на протеин и сами да прецените кой е подходящия за вас. Например, някои хора могат лесно да приемат червени и мазни меса, докато някои са по-склонни да приемат по-крехки меса като риба и пилешко. Ето за това, Вие преценете кой протеин е по-удачен за вас.

Съвет номер 4
Един от най-добрите помощни средства за усвояването на протеин е приемането на достатъчно питейна вода. Общо казано, храната трябва да бъде хидратирана, така че да бъде по-лесно усвоена. Обикновено се препоръчва да се пият по 8 чаши вода на ден, като да се избягва приема на вода по време на хранене, тъй като това разрежда стомашния сок, който е необходим за правилното храносмилане на храната.

Съвет номер 5
Усвояването на протеин може също да се подобри чрез комбинирането му с различни зеленчуци. Например, когато ядете месо със зеленчуци, като грах например, тялото ви ще усвои по-лесно протеина, отколкото ако приемате месо със ориз или картофи.

Съвет номер 6
Също толкова важно е, да сте наясно с дневния си прием на протеин. За възрастен човек, който води активен начин на живот се изисква приемът му на протеин да е от 1 до 2 грама протеин на телесно тегло, като за по-усърдните фитнес ентусиасти, тази граница може да бъде и по-висока.

Съвет номер 7
Консумирайте пчелен прашец. Получете най-чистия протеин от природата. Помогнете на мускулите да се възстановят след тренировка и да получат сериозна доза витамини и минерали.

Спазвайки тези съвети, несъмнено ще подобрите усвояването на протеина, който приемате, като по-този начин ще се доближавате и по-бързо до желаната от вас форма. Излишно е да казваме, че протеина сам по себе си не е достатъчен и правилния му прием трябва да бъде внедрен в правилна диета, съчетана с други хранителни вещества. С други думи, една балансирана диета е ключът към здравословния начин на живот.

0 коментара:

Публикуване на коментар